Rybárske preteky žiakov z N.Dubnice, 1. máj 2016

05.05.2016 21:57

Našou snahou je pri propagačných vystúpeniach vždy čo najviac zaujať pozornosť prítomných pestrým vystúpením. O tom, že sa nám to darí, svedčia opakované pozvánky organizátorov. Po úspešnom vystúpení minulý rok nás opäť pozvali  organizátori prvej tohto ročnej rybárskej súťaže žiakov z Mo SRZ Nová Dubnica, ktorá sa konala na na jazere pri letisku Slávnica.

Akcie sa zúčastnili Marek Kováč, Maťko Košút, Dano Dian, Jožko Barčík so svojimi modelmi, Adam Jurčík, Ďuri Dudáš so synom Matúšom ako pomocníci zabezpečovali technickú pomoc a napomáhali udržovať zvedavé detičky v bezpečnej vzdialenosti od štartujúcich a pristávajúcich modelov. Sprievodný komentár pomocou megafónu o činnosti klubu a komentovanie jednotlivých ukážok som zabezpečil ja, Karol Ťupek. Nakoľko sme prišli približne pol hodinu pred ukončením súťaže žiakov, využili sme čas na na obhliadku okolitého komplikovanejšieho terénu, hlavne na pristátie modelov a prijali sme pozvanie organizátorov na ochutnanie znamenitého gulášu z diviny. Presne na pravé poludnie výstrel preteky ukončil a pre nás to znamenalo dokončiť prípravy a zahájiť ukážky. Ako prvý odštartoval Marek a nad vodnou hladinou, čo bola pre neho premiéra, so svojim elektro modelom zalietal základné akrobatické prvky. Na záver svojho letu, tak ako sa to v letectve robí, rozlúčil sa s divákmi zamávaním krídlami modelu. Pred pristátím za pomoci Jožka sa presunul asi 50 metrov na kúsok trávnatej plochy, na ktorej model úspešne pristál. Po tejto ukážke už priestor nad vodou patril Maťkovi. Pri mnohých krkolomných obratoch končiacich tesne nad vodou mnohí prítomní zhíkli zo strachu, že model skončí vo vode. Túto „radosť“ im však Maťko nedoprial (lakomec jeden), lebo elektromodel JAK 54 má bezbečne pod kontrolou. Pre zaujímavosť, s týmto modelom absolvoval 1 200 štartov. Po Maťkovom pristátí prítomní jeho výkom ocenili potleskom. Potom nasledovalo prekvapenie, premiéra v našich ukážkach v podaní Dana Diana, ktorá je priamo určená na lietanie pri vode. Na svojom elektromodeli BEAVER podvozkové kolesá vymenil za plaváky a tým sa stal z modelu hydroplán. Pred ukážkou sa za asistencie Adama premiestnil na západnú stranu jazera odkiaľ vysvietený model majestátne pomalou jazdou priplával k divákom, aby sa z blízka predstavil a potom sa vrátil k Danovi. Dano ho povelmi z vysielačky otočil smerom na Ilavu, odkiaľ fúkal mierny vánok a po pridaní „plynu“ model na hladine zvyšoval postupne rýchlosť a učebnicovo vzlietol. Počas letu viackrát s modelom urobil efektné nízke a ešte nižšie prielety tesne nad hladinou a pristátie bolo opäť vzorové, za čo ho prítomní diváci uznanlivo odmenili potleskom. Záver našich ukážok bol v réžií Jožka a jeho buginy – štvorkolky – poháňanej spaľovacím motorom o objeme 3,5 ccm. Táto ukážka v porovnaní s predchádzajúcimi elektro modelmi bola najhlučnejšia. Po brehu jazera predvádzal to, čoho je tento model schopný – maximálna rýchlosť, prudké otočenie, jazda po terénnych nerovnostiach, zabrzdenie tesne pred Jožkovou nohou. Na moje „rýpnutie“ ukázal divákom to, na čom pracoval v zime – štartovanie motora na diaľku povelom z vysielačky. Takže pri štartovaní žiadne potiahnutie za špagát ako napr. u kosačky. Pri jazdení buginy sa ukázalo ako bolo dôležité zabezpečiť prítomnými člemni klubu bezpečnú vzdialenosť detí od jazdiaceho modelu.

K vydarenej akcií určite prispelo aj takmer ideálne počasie, hlavne pri ukážke hydroplánu. Vodná hladina bola takmer bez vlniek.

Ďakujeme priateľom rybárom za pozvanie a pohostenie. Moja vďaka patrí tým členom  klubu, ktorí sa na akcií zučastnili a ich mená sú uvedené v úvode článku. Priaznivý ohlas medzi divákmi, ktorým sme odpovedali na ich mnohé zvedavé otázky, nás zaväzuje, že ak budeme opäť na budúci rok pozvaní, aby sme pripravili ďaľšiu novinku. O niečom sme už medzi sebou hovorili, ale teraz sa zahrám na tajomníka a nepoviem, čo by to mohlo byť. Veď by to nebolo potom prekvapenie... 

V Dubnici nad Váhom 4.5.2016.

Ťupko[l]

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode