Dubnický máj 2014, 2. – 4.mája 2014

16.05.2014 20:46

Keď sme koncom minulého roka prihlasovali do športového kalendára kozmických modelov medzinárodnej organizácie FAI ako jednu zo súťaží o Svetový pohár aj dubnickú súťaž, dúfali sme, že počasie bude k nám milosrdnejšie než tomu v skutočnosti  bolo. Ale poďme po poriadku.

Súťaž bola v rámci Svetového pohára 2014 po súťaži v Bielorusku a Rusku v poradí kalendára treťou v poradí, v stredoeurópskom regione bola prvou súťažou. Podľa propozícií sa malo lietať 5 kategórií:

 S4A –malé raketoplány;  S6A – streamer;  S7 – makety;  S8E/P – rádiom ovládané raketoplány;  S9A – vírniky.

V piatok dopoludnia  P.Matuška a J.Bezdeda velili tímu, ktorí mal na starosti vytýčenie štartoviska. Ďalší klubisti postavili sedem prístreškov, ukotveniu ktorých venovali veľký dôraz. O tom, že to urobili dobre svedčí to, že ani nedeľný „uragán“ ich zo zeme nevytrhol. Silná oceľová konštrukcia troch prístreškov požičaných od F. Bachratého z trnavského partnerského klubu odolala nárazom vetra bez poškodenia.  Prezentácia a odovzdávanie makiet k bodovaniu bolo v piatok 2.5. podvečer na chate Gilianka v Bolešove, kde aj viacerí súťažiaci mali zabezpečené ubytovanie. V priestoroch chaty počas soboty komisia bodovačov z Česka a Slovenska hodnotili a bodovali prihlásené makety. Ďakujeme pani J. Vaškovej a jej kolektívu za ústretovosť a ochotu prispôsobiť sa našim požiadavkám.

Samotnú súťaž zahájil v sobotu 3.5. o 9:30 hodine riaditeľ súťaže Ing. Ľ. Sládek za účasti súťažiacich z Bulharska, Chorvátska, Slovinska, Česka, Poľska a Slovenska. Viacerí prihlásení súťažiaci, zrejme pod vplyvom nepriaznivej predpovede počasia, neprišli, boli to predovšetkým zo Slovenska ale aj dvaja zo Švajčiarska. Počasie nebolo súťaži veľmi naklonené, drobný dážď a vietor o rýchlosti 5 – 8 m/s (podľa pravidiel limit je 9 m/s).

O 9:30 začala súťaž kategóriou S4A. Po počiatočnom taktizovaní sa prvý  odhodlal štartovať Miško Žitňan ml. a štart bol výzvou pre ostatných, jeho čas trvania letu bol tzv. maximum – 180s. Minúty do skončenie prvého 60 minútového kola neúprostne ubiehali a bolo to poznať na frekvencií štartov  súťažiacich, ktorí sa odhodlali túto  kategóriu odlietať.  Ďalšie dve kolá trvali po 45 minút.  Súťažiaci okrem nepriazne počasia sa museli vyrovnať aj s ťažším terénom smerom na N. Dubnicu, kam modely lietali. Po treťom kole z výpočtového strediska, ktoré mali veľmi úspešne zvládli bratranci Bc. Tomáš Jankech a Marek Duraj, vyšla radostná správa, zvíťazil Ing. M. Greš o sekundu pred M. Žitňanom ml. , obidvaja z nášho klubu a  súťažiacim P. Yordanovom z Bulharska. Kategóriu odlietalo 14 súťažiacich zo 17 registrovaných.

Po obedňajšej prestávke , ktorá obzvlášť dobre padla premrznutým a premočeným časomeračom, ako druhá kategória sa lietala kategória S9A. Táto kategória je špecificky náročnejšia v tom, že nie pri každom návrate na zem sa roztočia listy rotoru zabezpečujúce spomalenie pádu modelu na zem. Neroztočené listy znamenajú let s nulovým výsledkom.  Nepriaznivý  vplyv na tom mal aj neutíchajúci  dážď.  V tejto kategórií, ktorá pretekárom z nášho klubu veľmi „nesedí“ sa presadili zahraniční súťažiaci. Zvíťazil T. Stanev z Bulharska, na druhom mieste sa umiestnil K. Przybytek z Poľska a na treťom skončil A. Kozlov z Česka. Hodnotených bolo 10 súťažiacich z 13 zaregistrovaných.

Poslednou kategóriou, žiaľ poslednou nie len zo sobotňajšieho programu, bola kategória S6A.  Počas trvania tejto kategórie rýchlosť vetra sa zmenila v tom nepriaznivejšom smere – zvýšila sa na 6 – 9 m/s.  Súťažiacim modely padali až na N. Dubnicu, niektoré pristáli v okolí hotela Dynamic, niektoré v okolí futbalového štadiona a niektorým „šťastlivcom“ pristáli v korunách stromov až za námestím. S týmito krutými poveternostnými podmienkami sa najlepšie skamarátil T. Cvitič z Chorvatska pred T. Stanevom z Bulharska a ďaľším Bulharom B. Lekovom. V tejto najpočetnejšie obsadenej kategórií súťažilo 22 súťažiacich a z našich sa najlepšie umiestnila A. M. Šilarová na nepopulárnom štvrtom mieste.

Po tejto kategórií nasledovalo vyhlásenie výsledkov s odovzdaním medailí, pohárov a diplomov pre prvých troch v každej kategórií. Nikto neodchádzal z plochy suchý, dúfali sme, že nedeľa bude vľúdnejšia.

A bola, zasvietilo aj slniečko, nepršalo, ale to nič nebolo platné, keď rýchlosť vetra v nárazoch stúpla na 15 m/s. Takýto vietor sa spoľahlivo postaral o zničenie konštrukcie troch klubových prístreškov. Po dvojhodinovom čakaní jury rozhodla kategóriu S7 a S8E/P zrušiť.  P. Matuška pred týmto rozhodnutí jury dokázal, že ako dvojnásobný majster sveta v kategórií S8E/P sa ani za takýchto podmienok len tak nevzdáva a odhodlal sa pre skúšobný štart. Štart zvládol v zmysle pravidiel, kĺzavý let modelu vážiaceho necelých 200 gramov bol však len cúvaním po vetre a za 90 sekúnd pristál. Na druhý štart ho prehovoril súťažiaci z Bulharska, ktorý je aj novým výrobcom týchto raketových motorčekov, dal mu motor z jeho produkcie a Peťo štartoval aj z jeho rampy (je inej konštrukcie ako používame my). Štart opäť v poriadku a asi vo výške 40 m došlo k výbuchu motorčeka a odpadnutiu výškovky.  No a model bez výškovky nemohol skončiť po náraze o zem inak, než totálnou deštrukciou.

I keď bez nároku získania bodov do rebríčka Svetového pohára sme sa rozhodli vyhlásiť výsledky v kategórií S7 po statickom hodnotení bodovačmi,  i keď sa štarty makiet sa neuskutočnili. Tak ako sme celú súťaž v sobotu začali umiestnením našich súťažiacich na prvých dvoch miestach, tak i v kategórií makiet najvyšším počtom bodov bola ohodnotená maketa z.m.š. P. Matušku pred maketou Ing. M. Greša a maketou T. Cvitiča z Chorvátska.

Po odmenení maketárov všetci klubisti prítomní na ploche  všetko demontovali, pobalili. Kým kuchtík priviezol z Mini Pipi Grilu do chrumkava ugrilované kuriatka ostala chvíľa na krátke posedenie v závetrí hangáru počas ktorého som všetkým poďakoval za trpezlivosť a obetavosť prejavenú za náročných podmienkach počas súťaže. I keď na tomto type súťaží to bola pre Ľ. Sládka vo funkcií riaditeľa premiéra, zvládol ju s prehľadom a výraznou mierou sa podieľal na úspešnom priebehu súťaže. To vo svojej správe na FAI zdôraznila i predsedkyňa jury Ewa Dudziak-Przybytek z Poľska.

Na súťaži tohto typu   veľmi priaznivý ohlas mala medzi zúčastnenými veľká svetelná tabuľa, na ktorej v prvom riadku svietilo označenie práve prebiehajúcej kategórie a v druhom čas ostávajúci do ukončenia súťažného kola. Na bezchybnej funkcií tabule sa podieľal J. Šilar a autor softvéru M. Zlatoš.

Firma GSdesing  s.r.o. sponzorsky zabezpečila vytlačenie všetkých potrebných dokumentov. Pre pohodlie súťažiacich a potreby organizátorov organizácia DUMAT m.p.o. nám zapožičala stoly a lavice. Ďakujeme.

Popri súťažiacich, mokrých a zablatených až po uši, patrí veľké poďakovanie všetkým časomeračom pod vedením Ing. Ondra Strapinu, prebierke modelov Ing. L. Bohunickému, samozrejme aj jeho vnučke Silvinke, ktorá účinne asistovala pri lepení štítkov na označenie modelov a V. Matochovi. Svoje si „užil“ aj so svojou ozvučovacou technikou V. Matocha ml.  Kuchtík Miloško už dávno nenavaril toľko čaju a kávy, ktorými aspoň na malú chvíľu sa funkcionári a súťažiaci zohriali. S trasúcimi sa rukami od zimy ani chutný rezeň so zemiakovým šalátom, ktorý nám na plochu priviezli z expresa DADA nechutil tak ako obvykle.

Ťupko, 10.5.2014

Otvárací ceremoniál – športoví funkcionári

Otvárací ceremoniál – pohľad na súťažiacich

 

Traja najlepší v kategórií S4A

Toto ešte v sobotu bola konštrukcia jedného z troch prístreškov, v nedeľu už len materiál do odpadu

Viac fotiek od pána Konečného... 

plus.google.com/photos...

DUBNICKY MAY INFO

Konečné výsledky / Final results

Results.pdf (320728)

alebo

www.rocketmodelling.sk/vysledky_dubnicky_maj_2014

INFORMAČNÝ BULLETIN / INFORMATION BULLETIN

DUBNICKY MAY 2014_ver2-1final.docx (1804610)

 

 

[r][a]

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Tvorba web stránok zdarmaWebnode