Poďakovanie za pomoc pri suťaži F5J v Bořeticiach

02.08.2017 21:59

Priatelia,

Dovoľte mi aby som vyjadril úprimné poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizácii  úspešného

6. ročníku  Juhomoravského pohára F5J FAI v Bořeticich.

Hlavne nebesám a najvyššiemu, že držal nad nami ochrannú ruku s počasím. Rodičia mi spomínali že komunisti v 50.-rokoch chceli „poručať větru,dešti“, ale ani dnes to nefunguje.

Môjmu parťákovi Frantovi Babáčkovi úprimné poďakovanie za všetku administratívnu prácu (a nie je toho málo) okolo súťaže a tiež za pomoc pri materiálnom zabezpečení (motorka, barel, elektrika)

Technickému manažérovi Karolovi Ťupekovi, ktorý spolu s Borisom Masárom (Boris tiež zabezpečoval logistiku materiálu) a Karolom Fišerom zabezpečovali technickú podporu. Karol Fišer tiež pomáhal pri zaškolení časomeračov.

IT centru, ktoré pod vedením Tomáša Jankecha za spolupráce Petra a Mareka Kováčových spracovali výsledky a zabezpečili spojenie so  svetom cez reportáž zo súťaže.

S materiálom, tak ako každý rok, nám veľmi pomáha Fero Bachratý. Tiež Juro Večera ktorý nám dodáva materiál na pristávacie body.

Palo Lišhák, Tomáš Hrubý a Juro Bačiak majú každoročne zodpovednú úlohu pri zaškolovaní časomeračov. J. Bačiak tiež pomáha pri tom ,aby súťaž bežala podľa pravidiel a bola zdokumentovaná na fotografiách.

Samozrejme tento druh súťaže je nemysliteľný bez časomeračov, ktorí v ťažkých podmienkach pracovali maximálne zodpovedne bez akej koľvek sťažnosti na ich prácu. Menovite to boli Sisa Bohušovaá, Kika Dudášová, Laura Ulmanová, Veronika Motolová , Adriana Kmeťová, Lucia Soroková, Nela Kobzová, Nela Surmanová, Sára Šíblová, Bára Šíblová, Michal Podrazil, Filip Češek, AdrianaTesárková, Aneta Hrábková pod vedením dlhoročného priateľa nášho klubu Maťa Ivaniča.

Bez zvuku a časomiery by to nešlo. Zvuk už tradične zabezpečuje Vlado Matocha so svojou priaťeľkou Evkou a o tabuľu sa stará Jurko Šilar.

Vďaka aj mojim synom Matúšovi, Jurkovi a neveste Kike za ich všetku pomoc.

Ak som na niekoho zabudol tak my to prosím pripomeňte. Sponzorom poďakujeme osobitne.

Pár slov o samotnej súťaži

Minulý rok sa rozbehla dosť nepríjemná kampaň proti Bořetickej súťaži. Ešte horšie bolo, že niektoré kuvičie hlasy zneli takmer z domácich radov. Bola dokonca veľká snaha vyradiť tieto preteky z nominácie na reprezentáciu! Tieto „motivačné hlasy“ vyvolali vo mne obavu o účasti pilotov. Povedal som si budem spokojný keď príde 40 súťažiacich. Nakoniec sa zaregistrovalo 67 pilotov, z ktorých lietalo 61 (čo by za tento počet účastníkov niektorý organizátori dali!!!). Vďaka všetkým, ktorí sa nedali odradiť a prišli.

Mrzí ma  len malá účasť respektíve neúčasť žiakov a juniorov. Chlapi robte s tým niečo! Veď je to kategória kde sa už lietajú ME a MS a juniori sa hodnotia zvlášť!

Tiež pretekárov zo Slovenska  pre ktorých táto súťaž bola niekedy organizovaná bolo málo. Na majstrovstvách F3J v Martine ak dobre viem bol len Marko ako tým manažér a Juro Adámek ako pilot. Ale je to hlavne škoda tých čo neprišli, myslím že môžu banovať.

Kecíky že v Bořeticiach o nič nejde lebo v podstate sa dá jednoducho vyvoziť na svahu sa už druhý rok po sebe nepotvrdili. Poveternostné podmienky boli naozaj rôznorodé a striedali sa s každým kolom.

Piloti sa tiež naučili pristávať do marhuľových stromov. Pokiaľ sa včas rozhodli a nechceli  za každú cenu  doletieť na bod tak otvorili plne klapky. V natiahnutom režime to položili do stromu bez poškodenia alebo len s malými škrabancami.

Mne ako riaditeľovi - nepilotovi neprináleží robiť kvalifikované hodnotenie športového priebehu súťaže na to sú iní,  takže ďalšie slova budú len môj osobný pohľad.

Už zmienené komplikované poveternostné podmienky preverili taktickú vyspelosť pretekárov. Podľa môjho názoru jednoznačne dominoval svojimi skúsenosťami Radek Malčik. Radek nešpekuluje nad ternom, počasím ani ničím iným ale lieta a zalieta v akýchkoľvek podmienkach.

Samozrejme takýto veľký podnik má aj svoje problémi, ktoré samozrejme budeme riešiť. Trošku nám podľa našich predstáv v sobotu nefungoval najatý bufet. Ako povedal Benard Prade, preteká z Nemecka niekedy strácali navigáciu a tak sme ich museli zmravniť. Dúfajme, že si to zoberú ako ponaučenie do budúcna.

Definitívne musíme zlepšiť informovanosť  o kolách. Robili sme to len na manuálnej tabuli ale nie je to dostatočne. Bohužiaľ doplatili na to aj slovenskí pretekári, ktorí si neusledovali svoje lety.

Tiež máme v pláne  posilniť rozhodcov o „časových rozhodcov“, ktorí budú kontrolovať regulárnosť vzletov a pristátí. Mame to premyslené ale tento krát sme nemali zdroje na realizáciu.

Ešte raz, všetkým čo pomohli úprimná vďaka!

[l] Juraj Dudáš

 

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Tvorba web stránok zdarmaWebnode