7th FAI F5J South Moravian Cup, Bořetice, Kraví Hora, Czech Republic (Priebežne aktualizujeme)

09.06.2018 09:15

Zdravíme Vás s Bořetíc, kde sú v plnom prúde prípravy na 7. ročník South Moravian Cup v kategórií F5J. O chvíľu sa začne otvárací ceremenoniál, kde súťaž oficiálne otvoríme. Náš zabezpečovací tím už všetko pripravil a ako každý rok Vás budeme informovať priebežne o dianí na letisku. Počasie zatiaľ drží, obloha je pokrytá strednou oblačnosťou 7/8, so slabým vetrom.

Online prenos pre Vás pripravil Marek, Tomáš, Peťo

9:30 - Zahájený otvárací ceremoniál.

10:24 - Otvárania našej súťaže sa zúčastnil aj Petr Hybler, člen rady juhomoravskeho kraja. Momentálne lietame 3. skupinu 1. kole a pripravujeme fotogalériu.

11:03 - Odlietané máme 4 skupiny prvého kola. Prebieha piate. Čoskoro pridáme nové fotky. Počasie premenlivé, momentálne prevažuje polooblačná obloha a súťažiaci sa snažia vyhľadávať stúpavé prúdy v členitom teréne. Tento rok nemáme vedľa plochy nasadenú kukuricu ale obilie, čiže prípadné hľadanie modelov bude snáď jednoduchšie.

12:12 - Dolietame ešte 4. skupinu 2 kola a ideme na obedovú prestávku. Medzitým spracujeme výsledky po prvom kole a pridáme pár foto.

13:25  - Po hodinke, naobedovaní do prasknutia si pomaličky sadáme do tieňa útrob našeho výpočtového centra, kde chalani pilne zapisujú nalietané výsledky našich súťažiacich aby sme za necelých 20 minút mohli ďalej pokračovať v kvalifikačných letoch. Pripomeniem ešte, že lietame 6 základných kôl a 3 finálové lety, ktoré sa uskutočnia zajtra. Počasie nám zatiaľ praje, na oblohe sa objavila trošku zväčšená oblačnosť, ktorú nám sem privial vietor, ktorý jemne pridáva plyn a začina miestami pofukovať silou 4/5 m/s. Na fotkách ste už možno zachytili siluetu nášho 4 kolesového elektrického tátoša - golfového vozíka, ktorý nám pomáha voziť po štartovickách nápoje pre časomeračov, rýchly prevoz súťažných lístkov našim IT-čkárom a po novom už zbieral aj trosky jedného modelu, ktorý sa zrazil s iným. Nuž aj to sa stáva... Poďme ďalej, o chvílku pokračujeme v priebehu súťaže a spustíme 5 skupinu 2 kola.

14:37 - Update výsledkov po druhom kole. Momentálne lietame 3. kolo. Počasie zatiaľ veľmi priaznivé. Slniečko nám prehrieva okolitý terén, takže predpokladáme aktivitu stúpavých prúdov.

15:05 - Zdravíme všetkých z Bořetíc. Aktuálne sa nám dolietalava 4-tá skupina tretieho kola. Piloti začínajú využívať čoraz viac známu taktiku vypínania sa v čo najmenších výškach, čo sa tak aj tu vo výpočtovom udivujeme, pretože slnko sa nám jemne skovalo popod kopovitú oblačnosť, čo v podstate komplikuje prehrievanie okolitého terénu a tým pádom utrhávanie stupavých prúdov, ktoré sú "gro" veci. Najlepší "výškari" sú  Radek Malčík (36 a 27m) a Primož Rižner (53,30m). Vietor fúka stále o sile jemnučkých 3-4 m/s čo klimaticky ochladzuje náš časomeračský tým na štartovisku. Súťaž prebieha tak, ako aj minulý a predminulý rok bez zbytočných komplikácii. Počasie nám celkom praje, aj keď nieje také tropické ako sme boli už naučení minulé ročniky. Príjemná zmena! Takže zatiaľ toľko, postupne dopĺňame aj náš fotoalbum.

16:13 - Zverejnili sme výsledky po 3. kole. Beží 4 kolo. Jurko Dudáš ml. vyhlásil súťaž papierových vlaštoviek, ktorá sa na našich súťažiach už stala tradíciou. Súťažiacim aj ukážeme, akými rôznymi spôsobmi môžme papierové hádzadlá vyrobiť:)

16:19 - Aktuálne nám prebieha 4 kolo 5 skupina. Týmto kolom uzatvárame dnešný priebeh a budeme pokračovať zajtra dopoludnia. Počasie nám praje, mierny vánok nám odsunul kopovitú oblačnosť a nebo sa nám krásne vyčistilo, čo umožnuje slnečným lúčom opäť ohrievať naších suťažiacich, ale zároveň aj náš časomeračský odboj. Súbežne s prebiehajúcim piatym kolom Juraj Dudáš mladší organizuje už známu súťaž vlaštoviek - papierových hádzadiel, ktorými sa snažíme hlavne malé detičky a dorast priviesť a zasvätiť do útrob začiatkov leteckého modelárstva. Dnešný deň teda celkovo prebieha bez zbytočných komplikácii, ale nezakríknime to, ešte máme pred sebou dve súťažné skupiny. Chalani z IT postupne nahrávajú dalšie momentky do nášho fotoarchívu. O aktuálnych udalostiach priebehu súťaže Vás budeme i nadalej informovať.

Osobne zdravíme Paľka Lishaka, dúfam, že nám zostane aj naďalej verný.

18:00 - Práve sme ukončili dnešný súťažný deň 4 kolom. Čo povedať. Dnes to išlo ako po masle. Ono to vlastne boli 4 kolá a jeden re-flight vzhľadom na zrážku až štyroch modelov. Práve jeden z týchto modelov pristál "bez ucha". Ucho sa našlo v ovocnom sade a model pristál na plochu nášho dejiska. Na ploche už aktuálne nabehla upratovacia čata, ktorá pozbierala stoličky popričom sa naše časomeračky hladné a smädné pobrali do nášho bufetu, kde už dopĺňajú tekutiny a nechávajú si pochutnať na výbornej večeri. Počasie sa ukľudnilo a ako už býva letným štandardom, vietor sa podvečerne ukľudnil, na letisku vládne bezvetrie a na oblohe skoro žiana oblačnosť, čo nebráni všetkým zúčastneným stráviť pekný sobotný podvečer pri svojich karavanoch, pristreškoch a rozoberať priebeh dnešného súťažného dňa. Aktuálne výsledky sú už na tabuli a my sa taktiež pomaly odobereme večerať. Pekný sobotný podvečer prajeme z príjemného prostredia Bořetického letiska.

Vidíme sa zajtra ráno, kedy prvý let 5. kola štartujeme o 9:00. Je čas na relax oddych a prípravu na zajtra.

Nedeľa 10. 6. 2018

9:15 - Dobré ránko, krásne ránko z Bořetíc. Dnes nás čakajú dve kolá a 3 finálové lety. Aktuálne sme odštartovali 1. skupinu 5. kola. Počasie je slnečné (sem-tam stredná a vysoká oblačnosť ) a horúce, vietor predpokladáme premenlivý a slabý. Náš tím je už v plnom nasadení na štartoviskách, IT stredisko funguje na plné obrátky. Dúfam, že nás budete sledovať aj dnes, budeme sa snažiť čo najčastejšie prinášat nové informácie z diania na gride a RWY. Uvidíme, ako si piloti poradia s podmienkami dnes. Predpokladáme aktivitu stúpavých prúdov, takže uvidíme ako sa zmenia vypínacie výšky oproti včerajšku. Zostanťe s nami.

11:40 - Piate kolo malo zaujímavý priebeh. Došlo k zrážke modelov, takže sme museli losovať opravnú skupinu. Bolo vidieť, že piloti skutočne zariskovali aby získali lepší výsledok, vypínacie výšky boli rádovo do 50 m. Nie každý však bol úspešný a uchytil sa. Počasie je letné, horúce, slnečné bez význačnej oblačnosti. Po dolietaní 6. kola bude obedová pauza a potom poletíme tri finálové kolá. Tie sa letia na 15 a dostane sa do nich 14 najlepších pilotov z kvalifikačných kôl. Zatiaľ to vyzerá tak, že do finálového kola sa dostal aj člen klubu Matúš Dudáš, takže uvidíme ako sa mu bude dariť a snáď zaboduje. Náš časomeračský tím stále statočne odoláva vysokým teplotám, za čo im patrí veľké dík. Bez nich by to nefungovalo. Samozrejme, celý technickí personál musí byť neustále v strehu aby bol priebeh súťaže bez problémov.

Výsledky po piatom kole máme spracované a ideme sa pustiť do 6. kola. Ozveme sa čoskoro s detailami, ako bude vyzerať osadenstvo finálových kôl. Nezabudnite sledovať aj našu fotogalériu.

13:05 - Tak! Základné kolá dolietané. Medzi súťažiacimi finálových letov sú aj dvaja kluboví členovia - Matúš Dudáš a Marko Gaľa. Lietanie bolo zaujímavé a musím povedať, že vypínacie výšky boli relatívne nízke, takže piloti išli viacmenej na istotu, že stúpavé prúdy fungujú. Počasie sa vyvíjalo rôzne, po okolitých kopcoch sa tvorili mraky typu Cumulus, a stredne vysoká oblačnosť chvíľami čiastočne blokovala vývoj silnejších stupákov. Momentálne máme obedovú pauzu a o 14:00 štartujeme finálové kolá, v ktorých bude lietať 14 súťažiacich.

Výsledky sú zavesené na webe aj tabuli, takže o 14 štartujeme!

13:45 - Podľa meteorologickej predpovede urýchľujeme štart finálových kôl, pretože z juhozápadu sa vyvíjajú búrky, ktoré by mohli ohroziť plynulý chod finálových kôl. Výsledky juniorov a seniorov sme už zverejnili. Štartujeme čo chvíľa.

14:12 - Od JZ sledujeme vývoj búrkovej oblačnosti. Na jej nábežne hrane sú vo veľkých výškach modely našich finálových pilotov. Ide do tuhého!

14:37 - Prebieha druhý finálový let. Búrková činnosť stále aktívna, ale vývoj tejto oblačnosti naznačuje malý rozpad v okolí nášho letiska.

14:39 - Ukončené druhé finálové kolo. Počas neho došlo k srážke, čiže letíme opravu, čím sa priebeh trošku komplikuje!

14:47 - Podľa mojich informácii sa zrazili Gaľa s Adámkom. O 3 minúty štartujeme opravu!

15:14 - Urýchľujeme "upratovacie" procedúry paralelne s dolietavaním finálových letov.

15:17 - Dostali sme karty zo sútažných kôl, ideme spracovať výsledky. Čaká nás ešte posledný let.

15:52 - I počas tretieho finálového kola došlo k srážke modelov, takže momentálne čakáme na dolietanie opravy. Tým sa pre nás súťaž končí a začína sa posledná etapa. Treba kompletné technické zabezpečenie pripraviť na prepravu, naložiť do áut a dodáviek čo nám zaberie ešte zhruba 60 minút. My v IT stredisku musíme pripraviť diplomy a vypracovať výsledky.

16:30 - Neoficiálne výsledky sú vonku. O chvíľu prebehne zatvárací ceremoniál a vyhlásenie výsledkov súťaže.

Ďakujeme za pozornosť!

Z výpočtového centra Marek, Peťo a Tomáš

 

Späť

Fotogaléria

Aktualizácia 11:15

Výsledky

Výsledky po 1. kole
 
Výsledky po 2. kole
 
Výsledky po 3. kole
 
Výsledky po 4. kole
 
Výsledky po 5. kole
 
Výsledky po 6. kole
 
Finál výsledky 60+
 
Finál výsledky junior
 
Tímová súťaž
 
Celkové výsledky
 

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Tvorba web stránok zdarmaWebnode