Život v dielni

19.11.2014 21:25

Leto skončilo - aspoň podľa kalendára. Posledná klubová súťaž „Lieta všetko čo prežilo“ je už tiež dávno za nami. Slnko už nezapadá za Krasínom, ale za Dubovcom a to je už veru krátky deň.  Na letisko chodíme už len toľko , koľko nám dovolí vrtkavé počasie.

Nastal teda čas, presunúť sa do dielne,  vymýšľať, konštruovať a stavať. No však nie všetci nadšenci ušľachtilého koníčka túto druhú „tvár“ modelárčiny  sú ochotní využiť.

So snahou vdýchnuť život aj do dielne RMK prišli opäť tí skôr narodení. Teraz však nie len stavať historikov, ako doposiaľ (Sľuka, Poštolka,Fu-bar a iné), ale vyskúšať  aj nové progresívne materiály ,  technológie spracovania, od grafiky v PC cez rezanie, lepenie, až po povrchovku a dizajn. Nové možností nám otvára  nie až tak nový  materiál nazývaný EPP ( expandovaný polypropylén) .  Je to materiál na prvý pohľad podobný stavebnému polystyrénu.  Vyšší obsah kaučuku spôsobuje vysokú pružnosť, možnosť lepenia sekundovým lepidlom, ale aj inými prchavými lepidlami. Povrchovo sa dá upraviť disperznými farbami, rovnako  ako aj autosprejmi.

Otvárajú sa nové možnosti stavby zaujímavých modelov do haly (3D akrobat), ako aj  na letisku.

 Skupina nadšencov, prevažne s bielymi hlavami začala so  stavbou akrobata typu JAK 55. Je to na stavbu  jednoduchý a nenáročný 3D model schopný lietať základnú akrobaciu.  Určený  je pre menej skúsených, ale aj skúsených pilotov. Predurčený pre výcvik a tréning akrobacie.  Pozostáva z EPP materiálu a základnej elektroniky, ktorú má každý modelár takpovediac v šuplíku. Materiál EPP dosky sme obstarali priamo od výrobcu  a to hneď v  niekoľkých rozmeroch a farbách.  Po odskúšaní  nových technológií a výroby overovacej série sa dá predpokladať, že stavba jedného modelu pre skúsenejšieho modelára netrvá dlhšie , ako jednu hodinu. Pritom výrobné náklady pre neosadený model , neprevýšia 10€. A to už  určite stojí za pozornosť.

Krátke dni  a dlhé zimné večery sú vhodným ročným obdobím, ako užitočne, zmysluplne a často krát zábavnou formou  vyplniť voľný čas prácou v dielní RMK .

Vhodným časovým harmonogramom pre využitie dielne by sa určite dali  uspokojiť záujemcovia o činnosť z radov členov RMK. Naša členská základňa počíta viac ako 100 členov. K tomu je ďalší komentár zbytočný. Treba pripomenúť, že naše fantastické dielenské priestory nám závidia modelári nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Príspevok slúži na zamyslenie sa váhavých členov RMK, ako prejaviť súdržnosti  s klubom,  alebo  ako podnet na vyplnenie voľného času.

 

Miloš Konečný      12.11.2014

 

Prílohy : Fotodokumentácia z činnosti členov RMK

[d]

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode