Stretnutie „OLD BOYS“

06.03.2016 15:14

 

Z času na čas sa  v našom klube stretne skupinka členov nášho klubu, ktorí si vravia „OLD BOYS“ . Týmto pánom vánok času vdýchol striebro do  vlasov, preto veru majú na čo spomínať. Často krát  s nostalgiou debatujeme o všetkom možnom čo bolo, čo je a čo bude. Samozrejme hlavnou témou je letecké modelárstvo.

„OLD BOYS“(starší chlapci) so zanietením spomínajú na zaujímavé, často krát humorné udalosti zo súťaží, klubovej činnosti, ale aj vlastných životných peripetií.

Jožko Švec, vytiahne svoje fotoalbumy, lebo fotografovanie mimo modelárstva patrí  k jeho veľkým koníčkom. A je sa na čo pozerať a počúvať zaujímavý a pútavý komentár.

Nemôžeme vynechať ani tému, ktorá sa týka našej  činnosti v klube. Treba pripomenúť, že nechýbame ani na jednej súťaži usporiadanej našim klubom, či už je to na našom letisku, alebo za humnami v Trnave alebo za hranicami v Bořeticích a inde. Robíme časomeračov, inštalujeme sociálne zariadenia, zabezpečujeme catering a iné bufetové služby a občerstvenie, tvoríme fotodokumentáciu z každého podujatia.

Ak posunieme  debatu na tému „Mládež –naši nástupcovi“, vtedy musíme so smútkom v duši konštatovať, že dnes sa letecké modelárstvo hlavne po tvorivej činnosti uberá celkom iným smerom, ako to bolo za našich mladých čias. Naši nástupcovia akosi stratili záujem o dielenskú stavbu  modelov. Ako by im  chýbala trpezlivosť, dôslednosť a vytrvalosť, čo sú vlastnosti   úspešného modelára. Máme technicky a priestorovo nadštandardne vybavené priestory, ktoré využíva len zopár „skalných“ rodu verných členov klubu. Je nám  ľúto, že naši nástupcovia stratili zmysel pre technickú tvorivosť. Naše mesto sa nachádza v lokalite, kde je historicky veľký potenciál technicky zdatnej populácie. Škoda len, že technické gény sa v tomto smere len v malej miere preniesli na ďalšie generácie. Dnešná hektická  a digitálna doba nedopraje potešiť sa vlastnej šikovnosti pri stavbe modelu a nie tak ešte pochváliť sa svojim modelárskym výtvorom pred kamarátmi a verejnosťou na súťaži, alebo propagačnom vystúpení.

Možno je chyba aj v nás, že nedokážeme dorast vhodne zaujať, alebo motivovať. Tu je každý nápad a rada vzácna.

Možno len dúfať, že sa  ešte stále nájdu záujemcovia, ktorí nás onedlho zastúpia a stanú sa  pokračovateľmi tohto ušľachtilého  koníčka. Veď v neposlednom rade  ide o športovú činnosť ako aj o zaujímavú voľnočasovú zábavnú aktivitu.

Dubnica 5.3.2016 

[d] Miloš Konečný

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode