Šarkaniáda 15. 10. 2016

19.10.2016 19:23

Celý týždeň pred akciou sme neustále sledovali predpoveď počasia, ktorá za posledná dva týždne bola ako na hojdačke. Sobotné ráno všetky naše vrásky vyhladilo a celý deň bolo ukážkové, slnečno, vietor na púšťanie šarkanov ideálny a za posledné dva týždne najteplejší deň. Pre akicie organizované pod holým nebom je počasie rozhodujúce, predovšetkým vtedy, keď sa predpokladá početná účasť detí. Tento faktor mal určite rozhodujúci vplyv na to, že  naše pozvanie prijalo celkovo takmer 65 účastníkov, z ktorých 39 sa zaregistrovalo ako súťažiaci. Nádherná účasť.

Prví súťažiaci prichádzali krátko po dvanástej hodine. To už Ďuri Šilar, bratia Barčíkovci a Kováčovci, Majo Černej,  Miloško Konečný a Ďuri Dudáš postavili na ploche dva stany, jeden pre diskžokeja Juraja Kováča a druhý, väčší, pre strýčka príhodu, keby našu akciu sa rozhodli pokropiť kvapky dažďa. Po trinástej plocha sa začala plniť šarkanistami rôzneho veku, od tých najmenších až po tých, ktorí toho už veľa pamätajú. Vyhradené parkovisko bolo takmer plne obsadené.

Rodičia pomáhali svojim deťom doladiť šarkany na aktuálny vietor. Ten sa v priebehu odpoľudnia  striedavo menil z JV na JZ a menil svoju rýchlosť, takže nebola núdza o kríženie šnúr.

Po „rozcvičení“ súťažiacich sa Ďuri Dudáš ujal funkcie moderátora akcie a s prehľadom profesionála dianie na ploche riadil. Predovšetkým detičky sa usilovne snažili svoje šarkany dostať čo najvyššie a aby lietali čo najdlhšie, ale v tejto taktike nezaostávali ani dospeláci. Všetkých súťažiacich postupne obchádzali Paľko Lišhák a Ľubkovia Straka a Tomík, ktorí vo funkcií rozhodcov hodnotili jednotlivé výkony. Paľko stihol popri tom aj po niektorých šnúrach k šarkanom poslať „psaníčko“.

Pred modrým námorným kontajnerom, ktorý smelo voláme hangár, návštevníci si mali možnosť popozerať výstavku rôznych modelov, predovšetkým diaľkovo ovládaných.

Kuchtík Miloško sa staral o nasýtenie vyhľadovelých žalúdkov prítomných  párkom v rožku a ponúkal čaj, kávu a minerálku. Popri tom stihol nafotiť aj veľa pekných fotografií. Majo Černej sa dobrovoľne podujal pripravovať výborné grilovacie špeciality. Párky i grilované mäsko boli prudko jedlé, takže sa mali čo obracať.

Blížiacou sa 15-tou hodinou moderátor Ďuri vyzval tých, ktorí ešte mali šarkany vo vzduchu, aby s nimi pristáli a tým rozhodcovia mohli vyhodnotiť jednotlivé kategórie. Prítomní s napätím očakávali výsledky.

 Plocha sa vyľudnila a to bol signál k letovým ukážkam modelov vystavených pred hangárom. Prvým, kto odštartoval svoj súťažný model elektrovetroňa, bol Matúš Dudáš.

Po ňom obloha patrila modelom ďaľších členov klubu : Mareka Kováča, Maťka Košúta, Denisa Galku, Ľubka Tomíka, Paľka Gábriša a najväčší úspech, predovšetkým u detí, mali štarty modelu DISCOVERY Ľubka Straku,

z ktorého desať krát  sa na plochu vysypali cukríky s prilepenými malými stužkami. Na miesto ich dopadu vždy vyštartoval kŕdel detí, z ktorých tí menší nemali šancu vzácny cukrík, ktorý priletel na zem z lietadla, si zo zeme zdvihnúť. Nakoniec i mnohé staršie deti poslúchli moju prosbu, aby sa s nájdenými trofejami podelili i s predškolákmi, na tváričkách ktorých sa slzičky sklamania premenili na úsmevy šťastia.

Potešilo nás, že naše pozvanie prijali aj pani redaktorka a kameraman z regionálnej televízie TV POVAŽIE, ktorí natočili mnohé zaujímavé momentky a rozhovory. Takže sledujte túto televíziu a možno sa tam uvidíte. Ďakujeme.

Porota spracovala výsledky akcie a nastal okamžik odovzdávaniá pekných plakiet, ktoré pre najúspešnejších vyrobili Ďuri Šilar a Jožko Barčík.

1. Najkrajší šarkan – RYBA – Jurko Marko

   2. Najlepšie lietajúci šarkan – Jozef Barčík

3. Najmladší šarkan – bratia Šamajovci 2,5 roční ( preto dvaja, lebo sú dvojičky narodené s 10 minútovým odstupom.

4. Najväčší šarkan – PANDA - Timko Ťupek

5. Najkrajší doma vyrobený šarkan – Ninka Chromiaková

6. Najstarší šarkan  -  Miloš Konečný

7. Najvyššie lietajúci šarkan – Lukáško Buraj

8. Najpočetnejšia šarkania rodina – Valčíkovci

Po odovzdaní ocenení  pokračovali ukážky letov modelov , ďaľšie cukríky z oblohy a jazda RC buginy po ploche.  Ľubko Tomík dal niekoľko ukážkových štartov a letov so 4 metrovou polomaketou  vetroňa ASW 27. Premieru pred nami prítomnými účastníkmi a pemierou aj pre samotných aktérov bol výsadok diaľkovo ovládaného RC modelu parašutistu Maťa Duchovného z Trenčína, ktorý vyskočil z dronu pilotovaného Paľkom Gabrišom.

Premierový pokus nemal chybu, parašutista pristál ako naozajstný. Pri druhom pokuse sa parašutista rozhodol, že sa na nás pozrie zo strechy novej haly. Poďakovanie patrí pracovníkovi, ktorí na streche pracoval a parašutistu presvedčil, aby po medzipristátí na streche pristál aj na zem. Perfektné počasie mnohí zúčastnení využili k voľnému lietaniu, poslední sa s nami lúčili po 17-tej hodine. Radi sme privítali Jožka Zaťku z LMK Bánovce nad Bebravou so žiakmi z modelárskeho krúžku, ktorí tradične sa zúčastňujú na našich akciách. I keď jeden z nich odchádzal domov smutný, lebo jeho hádzadlo pristálo na streche haly. Podobne smutnejšie odchádzala rodina, ktorej šarkam zostal zavesený na smreku pri hangári. Na záver obyčajne bývajú príjemné správy, hádzadlo máme a odovzdáme ho na najbližšej súťaži a smutná rodinka zavolajte na č.t. 0903 868 305 a dohodneme sa na prevzatí  šarkana, na strome by mu bolo za Vami určite smutno a preto čaká na Vás v našom klube.

Ďakujeme všetkým, ktorí našu akciu pripravenú pre Vás podporili aktívnou účasťou. Ďakujem tým členom klubu, ktorí sa podieľali na príprave a priebehu tejto skvelej akcie. Sú to predovšetkým tí, ktorí sú v texte už uvedení, ďalej otec a syn Košútovci (vďaka za pekné fotografie), Lenka a Aďka.

Ťupko

Späť

Reportáž na TV Považie

https://www.tvpovazie.sk/...

Fotogaléria (klik na obrázok):

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode