Majstrovstvá Európy historických modelov 2015 – Ivančice, Česká republika

26.07.2015 11:06

Z klubu sme sa 22.6.2015 o 6.30h vydali na cestu štyria. Ja, Jožko Švec, Jožko Barčík a Denis Galko. Jožkov VW ťahal vypožičaný vozík plne naložený trupmi lietadiel, ja na streche box so všetkými krídlami. Ako býva zvykom, chceli sme sa vyhnúť diaľnici, ale vždy sme išli po nej.

Dorazili sme na miesto, zaregistrovali auta, stany a ubytovanie. Na mieste nás čakal kolega z klubu Štefan Mokráň. Ten znalý už pomerov, ukázal nám miesto na prístrešok a stan, zaparkovali sme autá a hurá do stavania. Klubový prístrešok KOLEMAN nebol žiaden problém, avšak Karolov stanový KOLEMAN, to bolo iné kafe. Hneď u nás boli priatelia z Moravy, a neverili vlastným očiam, koľko trubiek, kolíkov a plácht sme uložili na zem. Došli sme na logiku Čínskeho výrobcu a stavba išla pekne od ruky. Môžem povedať, že základňa RMK patrila ku najväčším v stanovej osade.

Chlapci sa uložili v stane, išli sme zaregistrovať súťažné modeli a zoznámili sa s celým areálom letiska

CZECH HEAVEN. Večer sme sa privítali s kamarátmi z Čiech, Rakúska, Nemecka, Maďarska, USA, Belgicka a samozrejme s kolegami SAM119 zo Slovenska. 

V utorok o 10.00h bolo oficiálne otvorenie ME historických modelov a začalo sa lietať.

Slovenská reprezentácia pri  otvorení ME.

A Jožko sa medzi mažoretkami cítil ako doma.

O 11.00h sa začali prvé štarty kategórie OTVR  - vetrone. Lietali sme všetci, nedarilo sa Nám tak, ako by sme chceli. Napokon Jožko Barčík skončil na výbornom 6.mieste, Štefan na 9.mieste.

Prvý deň bol poznamenaný úletom modelu Jožka Šveca, ktorý sme za dva dni našli pomocou quadrocoptéry a kamerou.

Druhý deň bol veľmi náročný, lietali sa 3 kategórie, ja som v premiére letel elektrogumáky, ale najviac sme sa sústredili na kategóriu ELOT, kde ja som lietal s FUBAROM, Jožko s CICLONOM a Denis s MISS BOHEMIOU. Počasie bolo veľmi zradne, Jožkovi sa podarili 3 maxima, ja 2, Denis 1., ktoré ale stálo za to, a všetci súťažiaci mu zatlieskali, lebo ani sám Denis neveril, že v akej to výške jeho model lietal. Sústredili sme sa na rozlet, kde štartovalo 18  modelov, Jožkovi štart moc nevyšiel, pristál ako 11. Ale v tejto veľmi nabitej kategórii to bol pekný výkon. Ja som skončil 23.

Denis pri triumfálnom lete.

Štefan lietal kategóriu NMR 2,5, kde skončil na 6 mieste.

Ďalší deň sme lietali ½ TEXACO a SPEED400. Začalo to smolou, zlomená kľukovka na mojom motore, a po výmene motora, ktorý už nešiel tak dobre sa moc nedarilo, preto sme robili mechanikov Štefanovi. Palivo namiešal Jožko Kucek, sice smradľavé a mazľavé, ale oplatilo sa a Štefan napokon obsadil vynikajúce 2 miesto s TOP BANANOU.

SPEED 400 sa lietalo za slušného počasia, kto počkal po 16.00h, ten urobil dobre, termiky bolo dosť.  Denis vplyvom nefunkčnej aparatúry  rozbil Fubara, mne sa moc nedarilo ani Štefanovi, a tak na 14 mieste skončil s Fubarom Jožko.

V piatok sme nič nelietali, venovali sme sa obhliadke modelov, diskutovaním s modelármi, hľadaním modelov a nakoniec sme si pozreli prekrásnu paródiu 1. Svetovej vojny v podaní asi 10-tich krásnych modelov, ktoré hádzali bomby, strieľali z guľometov. Ukážka letu makety Zlín 42 chytila za srdce každého, kto tam na ukážku ostal. Predstavenie Českých reprezentantov akrobatických obrích modelov zatajilo až dych a korunkou vystúpení bola predvádzacia akcia makety bojového turbínového vrtuľníka MI 24, ktorý absolutne pripomínal skutočný stroj.

A moje pocity zo súťaže?

Po prvý krát sa uskutočnila kontrola zhodnosti modelu s predloženým plánom a váženie modelov. Súhlasím s tým, ale či postupy kontroly podľa predložených plánov, kde nikoho nezaujímali okótované výkresy, ale zdeformované kópie, s tým nemôžem súhlasiť. 

Organizácia súťaže, ku tomu sa ani vyjadrovať nebudem. Ubytovanie celkom dobré, strava tiež, a to za dobrú cenu. Ostatné už len komerčné, a drahé.

Miesto letiska je super, pre všetko, čo sa dá v historických modeloch lietať, okrem vetroňov. 3 hodiny nerobiť nič iné, ako rozmotávať gumicuky, to Vás prestane baviť všetko. A hlavne tu sa dostal na povrch charakter niektorých pretekárov, ktorý sa vôbec nestarali o svoje gumy a popadali sa za brucho, ako sa s tým druhý vysporiada.

V piatok večer sme sa pobalili a s miernym blúdením opustili Českú republiku. 

Čo nakoniec? 

Bolo fajn, super kolektív, super kamoši z rôznych krajín Európy i sveta.

Tešíme sa na ME na Slovensku, ktoré sa bude konať o 2 roky.

                                                                                                                                                                          [h]  Ďuri

 

Späť

 Czech Heaven, Ivančice

Čo youtube dal...

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode