6th South Moravia Cup 2017 - naživo

20.07.2017 21:50

Milí priatelia, vitajte pri online prenose zo súťaže F5J 6th South Moravia Cup 2017. Na tejto stránke nájdete najaktuálnejšie výsledky, fotky a samozrejme aj zaujímavosti priamo z diania súťaže.

22. 7. 2017 - prvý súťažný deň

9:00 - dobré ráno!

10:00 - Človek si koľkokrát nestíha ani uvedomiť, ako ten  čas letí. Presne tak je to aj v našom ponímaní, keď sa nám nechce ani veriť, že ako rýchlo sa zase stretávame v malebnom juhomoravskom kraji plnom pestrej čarovnej prírody, viníc, kvalitného vínka a tento víkend hlavne v znamení šiesteho ročníka súťaže Juhomoravský pohár F5J v malebnej dedinke Bořetice = recesistickej republike Kraví Hora.  Ono to vlastne ešte nieje ani presne rok čo sme tu boli naposledy, pretože tohtoročné derby organizátori posunuli po štyroch ročníkoch na júl.

Po včerajšom skorom rannom odjazde z Dubnice nad Váhom a okolia sme sa pomaličky ale isto dopoludnia všetci postretali, na súťažnej ploche nás už čakali niektorí nedočkaví súťažiaci, ktorí si trénovali súťažné lety. My sme popri tom začali ako technický  personál pomaličky budovať naše zázemie, postavili sa prístrešky, vytýčila sa súťažná plocha, poskytli sme pomoc miestnym bufetárom rozložiť cathering. Ani sme si nestihli všimnúť a slnko začalo zapadať a blížiť sa smerom k marhulovému sadu, ktorý bude určite ešte niekoľkokrát spomenutý podobne ako aj kukuričné pole, ktoré je tradične na druhej strane našej súťažnej plochy. Neskôr, už keď nebolo vidieť kto je kto, sme sa pomaličky odobrali ubytovať do miestneho hotela, padla vhod výborná večera a s podaktorými sme zvolili kurz miestneho hostinca posedieť, podebatiť.

Ráno sme sa stretali v našom dejisku od siedmej  hodiny, prebehli prípravy pre prvý súťažný deň, čo obnáša hlavne registrácia učastnikov, prebierka ich súťažných elektroletov. Na ploche sa prichystalo ozvučenie a už sme mohli spustiť otvárací ceremoniál. Po nástupe a príhovore riaditeľa J. Dudáša, predsedu miestneho modelárskeho klubu Franta Babáčka a starostu republiky Kraví hora , ktorý slávnostne otvoril súťaž, sme odfotili hromadnú fotografiu, ktorá bude samozrejme k dispozícii.
Potom už nič nebránilo tomu vyhlásiť prvý let prvého kola. Momentálne už prebieha tretí let prvého kola. Na záver by som chcel ešte poznamenať, že tak ako každý rok sa aktívne pripojili k súťaženiu aj naši domáci piloti a to menovite Matúš a Juraj Dudášovci, Boris Masár a náš technický riaditel Karol Ťupek. Tak im všetkým držme palce na nohách aj rukách .

Ďalšie informácie z priebehu súťaže budú čoskoro spojené zo zaujmavými momentkami.

12:00 - Pekné dopoludnie prajeme z Bořetíc.

Momentálne prebieha druhé kolo, tretia skupina a už kde tu sa nám sťažujú naše slnkom oťapené časomeračky že ich netrápia len nadmerné teploty, ktoré aktuálne presahujú 30 stupňov, ale aj ich hladné brušká, ktoré sa kde-tu začali pomaličky ozývať vetou – je čas isť na obed. S tým samozrejme naši bufetári počítajú a tak sa momentálne súťažné dianie pozastavilo a všetok ľud sa presúva pomaličky ku stanom s občerstvením. Hodinku si oddýchneme, krátky veget v znamení rezňa zo zemiakmi, ktorý tu hovorovo nazývame žízek alebo potom kachna, knedlo zelo, určite nezaškodí. Samozrejme aby som nezabudol, k tomu je v ponuke kofola a pre tých čo môžu chmelová limonáda :) Náš klubový reprezantant Matúš už momentálne zabáva všetkých okolo svojimi hláškami. Popri vyhodnocovaní výsledkov po prvom kole chalani z IT centra postupne vešajú priebežné
výsledky, ktoré sú prístupne na našom klubovom webe v sekcii výsledky. Popri tom sa pomaličky nahrávajú aj sprievodné fotografie, ktoré vám priblížia aj obrazové dianie z dnešného dňa. Takže odoberme sa pomaličky na obed aj my a po krátkej pauze sa vám ozveme a budeme vás informovať o všetkom možnom ale aj nemožnom, čo sa v Bořeticiach udeje.

Všetkým pekné sobotné odpoludnie, užívajte si pekné letné počasie, ktoré ráno najskôr nevyzeralo najpresvedčivejšie, pretože nás troška strašila malá zvlnená fronta, ale postupne sa premenlivý vietor s rýchlosťou 5-6 metrov za sekundu oňu postaral a nám zabezpečil prísun skoro bezoblačnej oblohy, na ktorej nás naše slniečko pekne griluje do zlatista . 

14:00 - Pekné sobotné odpoludnie z Bořetíc

Aktuálne lietame druhé kolo šiestej skupiny a my sme sa pomaličky z obedovej prestávky postupne presunuli zase na svoje pracovné pozície, to znamená súťažiaci postupne navštevujú svoje štartovacie body zo svojimi elektroletmi a organizačný výbor pracuje v tradičnej zostave, konkrétnejšie Juraj Dudáš senior, riaditeľ súťaže spolu s Frantom Babáčkom ako hlavní organizátori, ktorým pomáhajú vlastní synovia Juro a Matúš, ďalej Tomáš Jankech, Marek Kováč ako IT-čkári, ktorí vyhodnocujú priebežné výsledky, naše časomeračky na jedenástich štartoviskách merajú nalietané časy, výšky vypnutia pohonov modelov a vzdialenosti pristátia od bodu. Samozrejme nesmieme zabudnúť na Karola Ťupeka a Borisa Masára, ktorí technicky zabezpečujú priebeh súťaže a ja vypomáham kde sa dá a venujem sa aj reportovaním. Takým pekným momentom bolo vyhodnotenie najlepšieho súťažiaceho po prvom kole, ktorým sa stal Radek Malčík, ktorý si užil chvíľku na stupienku víťazov v pozadí s hudbou tri oriešky pre popolušku – slávnostný trúbkový džingel. Čo sa týka počasia, tak nám tu stále panuje bezoblačno spojené z vysokými teplotami okolo 30 stupňov miestami sprevádzané príjemným vánkom, ktorý nás všetkým príjemne schladzuje. Takže zatiaľ toľko, zachvílku spustíme tretie súťažné kolo, tým pádom Vás budem čoskoro informovať o výsledkoch toho druhého spojené samozrejme s fotkami a komentárom.

15:30 - Zdravíme všetkých našich priaznivcov a sledovateľov

Organizátori nestíhajú zabezpečovať rebríky. Asi budeme musieť do budúcna zaobstarať nejaký sponzoring od miestnych stavebnín, pretože dopyt po rebríkoch ostal neskutočný. Vo viacerých štartoch naši súťažiaci popristávali do marhuľového sadu, ktorý ich svojimi vetvami zachytil na svojich marhuliach a už z dialky je vidieť ako sa partička súťažiacich zadívala smerom do koruny stromu, pritom už pozberané marhule asi nehľadajú. Gratulujeme opäť a znova Radkovi Malčíkovi, ktorý vyhral aj druhé kolo. Takže len tak ďalej a nech sa darí. Nedá mi spomenúť takú idilku osudu, ktorá je do slova o sude. Aj o sude aj o osude. Pretože osud jedného z našich súťažiacich zariadil že pristál osudovo do sudu a pritom si trošku poškodil svoj elektrolet. O sud – osudový. Nuž stáva sa. Ale my poďme ďalej, aktuálne lietame tretie kolo štvrtú skupinu a my sa Vám znova prihlásime z aktuálnymi výsledkami. Takže letu zdar a dúfajme, že nám aktuálne tropické počasie vydrží. 

16:16 - Z toho, čo sme mali podla predpovede zo začiatku strach bolo, že nás prekvapí slubovaná burková oblačnosť. Momentálne nám doslova a do písmena líže hranu letiska a my len zadívaní na veterný rukáv dufame že nás obíde. Skeptici tvrdia, že asi nie, ale my budeme optimisti. Ale náš organizačný výbor je  pripravený do všetkých poveternostných podmienok  a v prípade, že by ozaj tu búrku napadlo otravovať priebeh súťaže sme pripravení okamžite spraviť bezpečnostné opatrenia. Niektorí naši organizátori už iši na koniec letiska pozorovať prípadne blesky, pretože oblačnosť je pekne tmavá, ťažká a doslova záhadná. Aktuálne sme spustili štvrté kolo prvú skupinu a naše tretie kolo zase a znova priebežne vyhráva Radek Malčík. Kto vie, ten vie. Takže zatiaľ toľko, my ideme dalej monitorovať situáciu hlavne čo sa týka počasia a dúfať že budeme môcť pokračovať a odlietať aspoň celé štvrté kolo, aby toho zajtra nebolo moc. Celkovo máme na pláne odlietať celých šesť kôl a finálové 15–minútové kolá, takže sa sa dá povedať že sme zhruba v strede súťaže. 

17:15 - Jedným solovom paráda. Ta búrka, ktorá nás tu ohrozovala, sa akosi pozastavila, veterný rukáv záhadne spadol smerom k zemi a hrana búrky ostala na hrane nášho letiska, tým pádom možeme pokračovať v súťažných letoch a snád dokončíme dnešné štyri kolá. Sranda je sa pozerať, ako naši súťažiaci bojujú v takomto neslnečnopm počasí a snažia sa kde-tu hladať aspoň nuličky ,aby sa udržali cez pracovný čas čo najdlhšie. Naším časomeračkám samozrejme oblačnosť, ktorá zahalila slnečné lúče vyhovuje, pretože sa môžu konečne aspon trošku odvetrať po slnečnom prenasledovaní ich už treraz opálených tiel. Veď každému normálnemu chlapovi sa lúbia do zlatista upečené....... atď. Medzičasom už naši technici zavetrili stany, ako sa vraví pre istotu. Tuto pred výpočťákom sa preberajú kadejaké debaty, ohľadom lietania, počasia, príhod z modelársko-leteckých životov a samozrejme aj klasika – zo života žien. Skontrolovať nás prišiel aj Fero Bachratý, ktorý organizuje augustovú súťaž v Trnave. Myslím si že z niektorých vecí si zobral aj motiváciu, pretože vždy je to čo vylepšiť a okukať. Zároveň nás prišla pozrieť aj Borisova sestra s rodinou, ktorí nám požčiavajú dodávku, s ktorou sem prinášame každoročne všetky potrebné veci. Vitajte a užite si tenbto malebno-modelársko-súťažný deň. Takže idem pozberať lístky, skontrolovať štartoviská a ideme ďalej.

18:00 - Podarilo sa, stihli sme s tým naším počasím vyhrať a odlietali sme kompletné štvrté kolo a tým pádom sme dnešný súťažný deň ukončili. Natiahla sa nám sem síce malá búrková oblačnosť, z ktorej nám tu spadlo pár kvapiek, ale ničím nás nejak výrazne neohrozila. Štvrté kolo vyhral Bosch Hans Joachim z Nemecka. Výsledky z priebehu celého dnešného dňa sme uverejnili na naše web stránky. Momentálne je tu dusné bezveterné podnebie, trošku pod mrakom. Náš organizačný tým sa pomaličky presúva ku stanom z večerou a občerstvením, a potom sa pomaličky prenusunieme na hotel a uvidíme ako sa hovorí čo z načatým večerom. Ďakujeme všetkým zúčastnením za hladký priebeh dnešného dňa, ďakujeme aj za počasie ktoré vydržalo.

Pekný sobotný podvečer prajeme všetkým, ktorí nás sledujú a ozveme sa opäť zajtra v skorých ranných hodinách.
 

22. 7. 2017 - druhý súťažný deň

9:30 - Pekné nedeľné ránko prajeme z Bořetíc, kde momentálne prebieha šiesty ročník South Moravian CUP 2017. Včera sme stihli odlietať kompletne štyri kolá a dnes nás čakajú dve kvalifikačné a tri finálové kolá. Takže poďme nato, prípravy pomaličky vrcholia a my púštame prípravný čas pre otvorenie piateho kola. Medzitým sme ešte popri fanfárach pozvali na stupienok víťazov Hansa joachima Boscha, ktorý vyhral včerajšie štvrté kolo. Počasie je stabilné, na oblohe len jemné ciry a mraky typu stratus v hustote tri osminy. Vietor do dvoch metrov, teplota 25 stupňov. Takže podme nato , máme toho ešte pred sebou dosť.

15:00 - takže opäť sa Vám hlásime z IT centra 6. ročníka Juhomoravského pohára v F5J kategórii. Momentálne sme sa dlhšie neozvali keďže sme mali plné ruky práce so spracovaním finálových kôl, ktoré boli naozaj adrenalínové. Náš organizační tím momentálne očesáva terén a hľadajú model Juraja Dudáša. Je to veľmi náročné, keďže vzdialenosť dopadu sa určuje veľmi ťažko a odhad je často skreslený rádovo o stovky metrov. 

Počas súťažných kôl sme mohli vidieť, že modely sa vypínali od výšiek rádovo desiatky metrov až po výšky rádovo v stovkách metrov. Každý sa snažil využiť dané podmienky najlepšie ako vedel, takže ďakujeme športovcom za ich výkony a dúfame, že si dobre zalietali a uvidíme sa aj na budúci rok. Čo sa týka modelov, samozrejme 99% modelov boli kompozitové brusy, čo je dnes už pre túto kategóriu nutnosť.

Náš IT team spracoval výsledky a o chvíľku prebehne zatvárací ceremoniál. Vzhľadom na rannú predpoveď búrok sme nakoniec súťaž odlietali podľa plánu, keďže počasie je od rána slnečné a horúce. Sem tam sa zdvihol silný poryv vetra, ktorý svedčil o silných termických bublinách, ktoré sa odlepovali priamo z plochy letiska. Ďakujeme všetkým za pomoc pri organizácií. Každý vie, že súťaž tohto typu je na organizáciu veľmi náročná. Dúfam, že sa uvidíme opäť o rok. Samozrejme Ďakujeme, že ste nás sledovali počas oboch dní.


Peknú nedeľu z Boretíc prajú z IT centra Peťo, Mišo, Marek, Tomáš 

BONUS: Stratený Stork Jura Dudáša Juniora aneb Karel v bláte 

Ako už ste určite zaregistrovali, uplynulý víkend prebehla v Bořeticiach súťaž rádiom riadených elektroletov kategórie F5J - 6. South Moravian cup F5J. Nestihli sme Vám však priblížiť aj jednu ďalšiu zaujímavosť. Náš klubový súťažiaci Juro si išiel cez prestávku pred finálovými letmi zalietať, trošku si zaletel smerom ku kostolíku na kopčeku pozháňať nejaký ten stúpačik na návrat k letisku, lenže akosi situácia zradila a tak sme Stork zazreli niekde zapadať poza kríčky. Väčšina zúčastnených si zapamätala smer, kde sme model videli naposledy a tak sme sadli do auta a vybrali sa model hľadať. Po príchode na približné miesto určenia to však už na prvý pohlaď nevyzeralo až tak jednoducho ako z letiska. Okolo vysoký stromový porast, popri ňom z každej strany obklopené hustými kríkmi, železnica, potok plný blata zarastený vysokým porastom, všade na priľahlých poliach zasiata vysoká kukurica a jedno políčko po žatve. Nastala otázka čo teraz?

Matúš na hangári – unimobunke na našom letisku z ďalekohľadom a vysielačkou v ruke nám dával približné pokyny, doľava, doprava, vzad, vpred. Asi po hodine neúspešného pátrania nám prišiel na pomoc aj Karol Ťupek, ktorý si zobral do rúk slnečník, aby sme z letiska videli jeho polohu. Avšak ani po ďalšej polhodine pátrania sme Stork nenašli. Už sme boli aj dosť unavení a hlavne bolo treba aj na letisku pomôcť upratať a pobaliť, pretože medzitým bola už celá súťaž odlietaná a tak sme sa zobrali a sadli do auta, že počkáme na Karola a ideme smer letisko. Karol prišiel ku autu, podal nám do auta doklady, všetky veci zo slovami že chlapci čaute, rád som Vás spoznal. Že čo? Kam ideš? Idem do toho potoka hľadať. A predstavte si, asi po polhodine aj jeden model priniesol. Síce nie ten čo sme chceli konečne vidieť, ale jeden ďalší zapadnutý poletúch jedného z našich súťažiacich, ktorý mal medzitým smolu, a taktiež sadol tam kde nechcel. Juro nakoniec skonštatoval, že prinesie dron a začne prečesávať približné miesto straty tak dúfajme že sa mu podarí model nájsť.
 
Peťo
 
Dodatok:
 

Bohužiaľ intenzívne a ťažké pátranie po modely zatiaľ neprinieslo žiaden výsledok. Zostáva už len malá nádej že sa model nájde. Ďakujem všetkým, ktorí sa doteraz podielali na tejto pátracej akcii.

Juraj Dudáš

[l]

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode