5th South Moravia Cup 2016 - naživo

05.08.2016 14:52

Vitajte na piatom ročníku prestížnej súťaže v Bořeticích v kategórii elektrovetroňov F5J. Aj tento rok sme pre Vás pripravili živý prenos zo súťaže spolu s fotografiami a komentárom, takže neprídete o žiadne zaujímavé okamihy našej súťaže. Sme radi, že nás sledujete a našu prácu môžte ohodnotiť lajkovaním nášho prenosu dole pod článkom:)

Prvý deň piatok 5. 8. 2016 - prípravný deň

14:58 - stany a prístrešky postavené, pripravujeme výpočtové stredisko, štartovné lístky. Postupne prichádzajú súťažiaci a na ploche je možné už vidieť aj tréningové lety. Panuje relatívne teplé počasie (cca 27 st.), slabý premenlivý vietor do 4 m/s, a obloha je pokrytá na 8/8 mrakmi typu stratocumulus, stratus. V noci očakávame priebeh studeného frontu a uvidíme ako počasie ovplyvní zajtrajší deň.

Druhý deň sobota 6. 8. 2016 - prvý súťažný deň

7:48 - všetkým prajeme dobré ráno:) Po včerajšom večernom silnom ďaždi sme sa zobudili do zamračeného rána bez ďažda so slabým vetrom do 5 m/s. Prebiehajú ranné prípravy, prebierka modelov, registrácia, príprava technického zabezpečenia a pod. Dnes je pred nami 5 súťažných kôl, takže uvidíme ako sa s nami zahrá počasie. Podľa predpovede by už v priebehu dňa nemalo pršat, prípadne len slabo a nie trvalo.

9:04 - prezentácia účastníkov je pomaly ukončená, pripravuje sa otvárací ceremoniál. Oblohu pokrýva stredná oblačnosť typu altostratus a altocumulus. Od západu sa pomaly vyjasňuje a vietor fúka premenlivý do 4 m/s.

9:55 - prvé kolo, prvá skupina tesne pred štartom. Počasie zatiaľ neprinieslo žiadnu zmenu.

11:36 - Pomaličky ale isto sme sa presunuli k predobedovému času s čím sme uzavreli prvé kolo a plynulo naviazali na druhé. Čo nás všetkých hreje pri srdciach je pomalá ale istá zmena počasia k lepšiemu. Nižšiu súvislú zrážkovú oblačnosť, ktorú sme si včera pri „pršákoch“ vychutnali postupne nahrádza kumulovitá, kde tu mráčik, čo umožňuje postupne zatiaľ zubatému slniečku zohrievať náš časomeračský tým. Na štartovisku panuje ako obvykle dobrá nálada plná dobrých vtipkov čo súťažiacim umožnuje odlahčiť napätú situáciu pri súťažných letoch. V organizačnom štábe tzv. Staff stane sa doťahujú posledné veci súvisiace z prezproblémovým chodom súťaže a neustále sa sleduje meteorologická situácia. Hned vedľa ubytovaná partia madarských pretekárov nás tu občerstvuje madarskými hláškami, ktoré nám lichotia. O aktuálnom dianí na letovisku Vás budem aj ďalej informovať.

13:43 - pekné sobotné popoludnie prajeme z Bořetíc, kde práve prebieha 5. jihomoravský pohár F5J. Viete, čo je na takejto súťaži najhoršie? Keď je výpadok elektrickej energie. Nám sa tak práve stalo pred necelou hodinou, takže sme 3. kolo 1. skupiny museli predčasne prerušiť vzhľadom nato, že nám prestala svietiť informačná časomiera pre súťažiacich a takisto ozvučenie štartoviska. Našťastie náš organizačný výbor je na takéto veci dopredu pripravený a nič nenechá na náhodu. Počas predčasnej obedovej prestávky sme sa odobrali do bufetu doplniť energiu v podobe chutného rizota a nápojov rôznych kategórii a následne sme vytiahli záložnú elektrocentrálu, zavolali technického motorára Borisa Masára a po chvíli sa na letisku rozoznel šramot jej motoru. Raz je to technický čarodej ten Boro , ktorý by si zaslužil v rýchlosti obsluhy takýchto zariadení zelený dres. Čo čert chcel ako sme pozapájali všetky spotrebiče opäť do chodu nám dorazila do siete miestna bořetická elektrika, takže vitaj a dúfam že nás už najbližšie 2 dni neopustíš. Situácia na letisku je kludná, suťažiaci spoločne s personálom sa občerstvujú a oddychujú. Počasie je stabilizované, krásne mohutné mraky – ovečky nás tu jemne chránia pred čoraz pálivejším slnkom. Aktuálne už smerujú naše časomeračky na svoje stanoviská, zachvílku spúštame re-flightové kolo. Takže ešte raz príjemnú sobotu všetkým.

15:36 - takže opäť sa Vám hlásim z IT centra F5J Bořetice, kde sme momentálne uzavreli tretie kolo. Každá jedna súťaž, či už tu alebo aj v iných modelárskych destináciach sa nezaobíde bez kurióznej situácie. Pre tento krát to bol elektrolet jedného z naších súťažiacich, ktorý si pomýlil našu veľku dráhu s miestnym kolajiskom, kde pristál. V kuloároch sa vraví ot om, že nachystal svoj model svojim unikátnym pristátim presne uchom svojho kridla na kolaj a zrejme očakával príchod rušňa. Štastie mu prialo pretože vlak meškal 5 minút. Musím podotknúť jednu hlášku z jedného českého filmu: „nezastavujeme, máme spoždení“. Jeho pomocník mu model bol model neskôr z juhomoravských kolejových dráh vyprostiť. Čo sa týka počasia, dá sa povedať, že nám opäť praje. Situácia je ustálená, 29 stupňov a oblačnosť pokrýva 5/8 našej súťažnej oblohy čo nám zároveň poskytuje fajnový úkryt pred oskarom. Ešte by som chcel pre záujemcov poskytnúť informáciu o priebežnom dopĺňaní fotiek z aktuálneho diania do našeho fotoalbumu. Popri tom vznikajú aj videjká, ktoré spracovávame aby sme mohli vytvoriť pamätné „supervideo“. Takže zatial pekný deň všetkým, priebežné výsledky budeme dopĺnať a vešať na web. No nič, ideme ďalej, 4. kolo spustené, takže ide to podľa predstáv. Dnes by sme chceli zvladnuť 5 kôl a potom dnešné súťažné lety ukončiť a odobrať sa oddychovať, Samozrejme sa dovtedy ešte ozvem.

16:50 - Ej... ale sa k nám tá elektrika dnes správa nejak zvláštne. Chvíľu je tu, potom nás na minutú opustí, ako keby si z nás uťahovala. Presne keď prehodíme všetko potrebné na centrálu tak nám natečie zas do zástrčiek. Čo nás ale momentálne trápi viac je, že sme akurát spustili piate záverečné kolo dnešného dňa a v blízkosti sa tvorí  búrková oblačnosť, ktorá panuje oblohe nad mestom Hustopeče. My zo zatajeným dychom sledujeme jej rýchly vývoj a dúfame že nás obíde okolo a nás nechá na pokoji. Akurát nás došiel o jej rýchlom napredovaní našim smerom informovať domáci pretekár Matúš Dudáš zo slovami „Čekni tú šmakocinku hentam!“, typický on... Aby som nezabudol spomenúť že máme tu aj ďalších domácich pretekárov v podobe Karola Ťupeka, Borisa Masára, ktorí sa snažia reprezentovať náš klub s ich výsledkami. Držíme palce chalani. Ako ma Tomáš informoval, tak práve zistil, že naše reporty aj fotoalbum sú pravidelne sledované, takže by som chcel poďakovať aj Vám čo nás prostredníctvom webu podporujete. 

P.S: Celý organizačný výbor pozdravuje Paľka Lišháka na Slovensko. Tešíme sa na Teba Pali do Dubnice nad Váhom, kde sa na letisku v Slávnici uskutoční budúci víkend tak isto 5. ročník našej už tradičnej Dubnickej F5J súťaže. Ja idem prekontrolovať situáciu na štartovisko takže zatiaľ peknú sobotu všetkým prajem!

17:49 - odbilo nám pol piatej a my sme úspešne ukončili piate a tým pádom posledné kolo dnešného dňa. Ani sme sa nenazdali a ubehlo to zase ako voda. Po odzvonení posledného gongu časomeračský tým zapísal posledné výsledky dnešných letov, pobrali stoličky, slnečníky a odobrali sa smerom k organizačnému stanu kde už momentálne sedi, popíjajú rôzne .nápoje štýlu alko-nealko a s tým ide odtiaľ hurónsky smiech až nepočujem vlastného slova. No nič , idem sa hádam pridať. Treba ich po celom dni vyspovedať čo zažili, ako sa im páčilo, pretože vačšina z nich má tento ročník premiéru v časomeračskom cechu. Súťažiaci pobrali svoje výkonnostné elektrolety a už tak isto oddychujú pri svojich stanoch, karavanoch a občerstvení. Zaújmavý pohľad je na ich poháre ktoré sa nesú v znamení oranžovej sýtej farby s bielym nádychom navrchu. Tu, v IT centre akurát spracovávame výsledky, kompletujeme ich hierarchiu, vytláčame a následne vešiame na Ford Transit , ktorý plní funkciu informačnej tabule. Chcel by som v mene celého organizačného výboru poďakovať všetkým, ktorí sa aktívne podieľajú na priebehu súťaže či už v ulohe časomeračov, alebo inej organizačnej zložky, tak isto chcem poďakovať naším súťažiacim ktorí boli tolerantí a trpezliví pri maličkých problémoch s elektrinou. Velká ďakovačka patrí aj naším bufetárom, ktorí pre nás robia čo môžu, aby naplnili naše bruchá a osviežili našu myseľ. Dosť bolo už písania, ideme sa aj my z IT centra najesť, posadiť a pokoketovať tak ako sa to na týchto súťažiach už stalo tradíciou. Chcel by som na záver pripomenúť že stále priebežne aktualizujeme fotoalbum , takže treba sledovať.

Vidíme sa zajtra!

Tretí deň sobota 7. 8. 2016 - druhý súťažný deň

9:30 - Pekné nedelné ránko prajeme!

Znova sa Vám hlásime z informačného strediska z Bořetíc, kde práve prebieha súťaž elektroletov kategórie f5J – South Moravia Cup 2016. Po včerajšej noci, ktorú vačšina súťažiacich a organizačného personálu strávila na letisku sa nám všetkým ťažšie vstávalo, ale po výdatných raňajkách , ktoré stále  prebiehajú sa hneď všetko mení k lepšiemu a na ploche ostáva rušnejšie. Niektorí súťažiaci už ráno o 7mej trénovali. Momentálne už riaditel súťaže J. Dudáš Senior podal prostredníctvom ozvučenia prvé informácie súťažiacim, začíname spoločnou fotografiou o pol desiatej. Následne naše do žltej farby odeté časomeračky si poberú stoličky, slnečníky a vydajú sa na plochu na svoje stanoviská. Baby dajte si pozor, slniečko je už od rána pálivé, takže zobrať faktory:-). A čo povedať k celkovej meteorologickej situácii? Včera sa nám tu koncetrovali dve búrkové oblačnosti, ktoré však jak uvideli z vrchu karavany, stany, prístrešky, si povedali obletme to radšej cez Pavlovice. Takže nám tu nespadla ani kvapka, ostalo jasno, bez oblačnosti a tak sa to drží doteraz. Teplota stúpa pomaličky k 30-tke načo sme už v Bořeticiach zvyknutí. Takže zatiaľ toľko, pretože  už súťažiaci stoja na ploche a čakajú na spoločnú fotku a musíme sa aj my pridať, veď ako inak:-)

12:04 - Takže znovu sa Vám hlásim z výpočtového  strediska, kde momentálne prebieha zapisovanie výsledkov a kompletovanie šiesteho kola. Na štartovisku aktuálne prebieha siedme kolo, tým pádom posledné kvalifikačné, po ktorom bude nasledovať obedová prestávka v podobe “vepšo-knedlo-zelo“. Súbežne ako sú naši súťažiaci zahladení na svojich rádiom riadených vtákov do oblohy, Juro Dudáš junior organizuje malú súťaž v papierových hádzadlách. Lietadielko si prišli hodiť jak mladí, deti ale aj staršie pokolenia. Človek aj tu zistí kopu nových vecí, hlavne čo sa týka spôsobu stavby lietadielok. Ani som nevedel, že toľko skladacích techník a fíglov existuje. Počasie je jedným slovom „naparádu“. Je polooblačno, nádherná kumulovitá oblačnosť ktorá vytvára veľké termické komíny, ktoré naši súťažiaci využívajú naplno. Elektrolet vidím ako sa plazí pri zemi a za minútu už je jak špendlíková hlavička. Takže letecky povedané – nosí to. Západný vetrík nám fúka dva tri metre za sekundu, čiže skôr také fajn ovlaženie rozpálenej pleti pri aktuálnych 30 stupňoch. Samozrejme tak isto ako aj včera priebežne dopĺňame aj fotoalbum, len musíme byť trpezliví, lebo s tým naším miestnym internetom je to troška bitka. Takže zatiaľ toľko, užite si nedeľný obed, Dobrú chuť všetkým a pekný deň praje výpočtové stredisko. 

13:42 - Ale je to ťažké sa rozhýbať s tými plnými žalúdkami. Chcelo by to sa nachviločku natiahnuť niekde v tieni. Lenže to my nemôžeme, pretože je niečo po jednej hodine a už sa nám tu pred staffom zgrupujú súťažiaci, ktorí sa dostali do finále a to menovite Malčík Radek, Malčík Petr, Jaroslav Imoliek, Haas Hermann, Noessing Gerhard, Matúš Dudáš, Malčík Zdenek, Kotula Miroslav, Novotný Ludek. Všetkým držíme palce v nasledujúcich troch finálových 15 minutových letoch ale zvlášť viac fandíme nášmu klubistovi Matúšovi, ktorý ide bojovať o dobrý výsledok. Takže poďme nato, o chvíločku spustíme prípravný čas. Počasie je ustálené, polooblačno, tropické teploty pohybujúce sa nad 30 stupňov. Vetrík nám prestal fúkať a rukáv sa len mierne pohupuje zvesený dole, čo je dobrá vízia pre naších súťažiacich. Časomeračky nachystané, piloti zaujali pozície, ide sa bojovať. Som zvedavý ako to dopadne. Samozrejme o výsledkoch celkových Vás budeme nadalej informovať.

15:16 - Dolietané... Výsledky máme na webe, v Bořeticích prebieha záverečný ceremoniál.

Pondelok 7. 8. 2016 - zhodnotenie

Zdravím všetkých priaznivcov a sledovateľov modelárskeho webu RMK Dubnica, kde sme uplynulý víkend zdieľali report zo súťaže termických elektrovetroňov, 5. ročníka   Jihomoravský pohár F5J 2016 , ktorý sa konal v Boreticiach, malebnom moravskom mestečku plného viníc ,dobrého vínka a samozrejme  milých ľudí.
Vzhľadom nato, že po včerajšom vyhodnotení výsledkov  po záverečnom ceremoniále už bolo dosť roboty ohľadom skladania stánkov , upratovania a podobne mi dovoľte aby som Vám ešte na záver povedal pár slov , postrehov z uplynulého víkendu.
V prvom rade by to chcelo nesporne spomenúť hlavne hladký priebeh celej akcie. Po ceste domov sme skonštatovali, že čo sa týka samotného súťaženia, sme tentokrát nemali hovorovo povedané ani jeden „crash“ , zrážku modelov napríklad jeden závodník do druhého, vzhľadom načo sme nemuseli opakovať celý let a to hlavne vo finálových 15 minútových letoch, kde minulý 4. ročník museli súťažiaci letieť až 5 finálových kôl. Súťaž sa tým pádom nijak nenabrala na zbytočných prieťahoch.

Ďalej by som chcel spomenúť hlavne dôležitý fakt a to že je vidieť,, že z roka na rok sa náš organizačný tým pod hlavičkou Pána Dudáša a Karola Ťupeka, Frantu Babáčka na seba už tak nejak naučil , že nevznikajú rôzne nezhody pri zastrešení akcie. Každý už vieme čo máme robiť, koho čakajú aké úlohy spojené s organizovaním takejto akcie. Menovite Tomáš Jankech v spolupráci s Marekom Kováčom bravúrne zvládol informačné stredisko. Karol Ťupek s celým Klanom rodiny Dudášových v spolupráci so mnou a Borisom Masárom zastrešil veci ohľadom stavania stánkov, vytýčenie štartovísk, zbieranie súťažných lístkov po každom lete. Popri tom stihol Karol s Borisom ešte aj súťažiť a tak povediac si odskakovali medzi súťažiacich aj oni zalietať a tým pádom v dobrom mene prezentovať náš klub.  Osobitne treba poďakovať  naším časomeračkám, ktoré vydržia celý deň byť na ploche a merať ,zapisovať výsledky súťažiacich. Vladovi Matochovi s priateľkou za kvalitné ozvučenie , Dudášovcom a pánovi Babáčkovi  za riadenie priebehu celej akcie a našim bufetárom z neďalekého hotela , ktorí sa starali o naše hladné bruchá a smädné krky.
Súťaž takéhoto druhu nie je len o súťažení, ale aj o kamarátskom stretnutí a samozrejme aj o stretaní nových ľudí. S Väčšinou sa celý rok takmer nevidíme vzhľadom na fakt, že každý je zamestnaný , má svoje starosti  a preto práve táto naša augustová triáda po sebe nasledujúcich súťažných víkendov (Boretice, Dubnica, Trnava) má aj taký „stretávkový“ význam . Po celý čas priebehu súťaže sa preberali rôzne debaty modelárskeho, leteckého charakteru ale aj globálne problémy dnešnej doby , dokonca aj samotná politika. Obzvlášť vhod padla návšteva obchodného predajcu pre firmu FRSKY, ktorý nám predvádzal čerstvo ešte na trhu nedostupný model vysielača Horus. Tak isto nás prišiel pozrieť aj Pán Barbarič, s ktorým sa preberala problematika fungovania určitých princípov dodržiavania pravidiel ľudí pohybujúcich sa v „RC SVETE“.
Po celý víkend bolo vidieť že všetci  ľudia mali stále úsmevy na tvári , srandy bolo bohate všade, či už na samotnom štartovisku pri súťažení, časomeračkách, alebo i v organizačnom stane . Koniec koncov dôkazom toho je aj hromada fotiek , ktorá je v albume. V blízkej dobe bude k dispozícii aj súhrnné video  na ktorom sa  momentálne pracuje.
Na záver by som len spomenul   toľko , ako platí staré známe príslovie, ked sa chce, tak sa dá...... alebo kto nechce hľadá dôvody, kto chce hľadá spôsoby... Aj toto sú 2 heslá, ktorými sa celý organizačný výbor riadi za čo si zaslúži veľkú Vďaku. Tešíme sa o týždeň do Dubnice, konkrétne na aeroklubové letisko v Slávnici.

Ďakujeme za Vašu podporu! Úspešná súťaž je za nami.

IT Center:-) + Peťo Kováč

Späť

Kontakt

Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom
Partizánska 151/3
Dubnica nad Váhom
018 41

Správa webu
Ing. Tomáš Jankech
 
Ing. Marek Kováč

Príďte si s nami polietať...

Všetky práva vyhradené © 2015-2020 Raketomodelársky klub Dubnica nad Váhom

Vytvorte si web zdarma!Webnode